SOMMARÖPPET

Premiär för sommaröppet på Mountain Lodge!

Den 27 juni öppnar vi upp hotellet för boende fram till 1 september. Hos oss kan du boka dubbelrum med frukost eller halvpension eller hyra en av våra lägenheter för 6-8 personer. Vår restaurang kommer att vara öppen för fika och middag. Boka gärna bord eftersom vi har haft väldigt mycket besökare. Besök oss med eller utan övernattning i sommar!

Mountain Lodge i Stöten erbjuder ett bekvämt boende för dig som gillar att vistas ute i naturen men vill bo bekvämt och njuta av en god måltid på kvällen. Koppla av efter dagens vandring i vår relax med bastu och varm utomhuspool.

Vandra i Sälenfjällen

Sälens högsta topp finns i Stöten. Vandringen upp till toppen ger en fin belöning i form av en fantastisk utsikt över de svenska och norska fjällen.

Följ skoterleden från Soltorget eller gå under Långliften upp för att komma till vandringslederna. Du börjar din tur på vandringsleden i Stöten och följer de röda kryssen mot toppen av Granfjället. Förslagsvis följer du leden till Västra Granfjället och ner till Fuluforsmyren via Kungsleden och Granfjällssätern för att sedan ta grusvägen tillbaka till Stöten. Vill du få en längre tur, fortsätt norrut på Kungsleden och sedan vänd åter söderut igen.

En annan möjlighet är att följa leden mot Närfjällsstugan. Här kan man njuta av sin medhavda matsäck med storlagen utsikt över Norra Transtrandsfjällens naturreservat. Här finns det flertalet möjligheter till fortsatt vandring om man inte önskar återvända till Stöten direkt. Fortsätt upp på Stor-Närfjället och på toppen kan du välja att följa Sälenringen mot Närsjön via Saldalskojan alternativt vika av mot Orrliden. Båda vandringslederna tar dig ut på väg 66.

Vandringstips

Att vandra i Sälen är fantastiskt, speciellt om du inte är en van vandrare. Här finns leder i olika svårighetsgrad och terräng. Du väljer själv om du vill göra en dagstur eller vandra under flera dygn. Det är viktigt att vara förberedd om vädret ändrar sig eller olyckan är framme. Följ våra tips och ta med familjen eller vännerna på en aktiv semester i år!

 • På fjället vänder vädret fort, så tänk på att packa med kläder för alla väder.
 • Första hjälpen-väskan! Plåster mot skoskav och myggstift är ett måste.
 • Låt äventyret få ta tid, speciellt om små barn följer med.
 • Ta med god matsäck och rejält med dryck.
 • Karta och kompass
 • Glöm inte solskydd och solglasögon

Alla vandringsleder i området finns beskrivna här:

Fulufjällets Nationalpark

Gör en dagsutflykt till Fulufjällets Nationalpark som ligger 8 mil från Stöten. Här finns olika vandringsleder och naturrum. Du kan även uppleva vattenfallet i Njupeskär och beskåda Old Tjikko – världens äldsta träd med sina 9550 år. Granen är en klon och den största stammen som sticker upp idag är några hundra år gammal.

 

Den djupa skåra som skurit sig in i sandstenslagren vid vattenfallet utgör ett skolexempel på bakåtskridande erosion.

Några få dagar kring midsommar – vid sommarsolståndet – letar sig solljuset ända längst in till vattenfallet och ger det ett magiskt silverljus. Men detta inträffar bara på morgonen mellan 03.00-05.00.

Det är 2 km vandring enkel väg till vattenfallet.

Guidad busstur varje fredag från Stöten

Sälen – Njupeskär a guided adventure


Följ med på ett guidat äventyr till Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär i Fulufjällets Nationalpark.

Vi vandrar med vår erfarne guide igenom den magiska gammelskogen och hela vägen till det mäktiga Njupeskär

Äventyret börjar med en härlig lunch!

Bussresa tur och retur, En delikat lunch med kaffe på Njupeskärsserveringen samt er privata turguide för endast 1395 kr

Fredagar från 12 juli till 27 september 2024

Biljett måste bokas senast 2 dagar innan resedatum **** Minimum 8 deltagare

Vandringsturen tar ca 4 timmar (Totalt 4 km). Start vid Njupeskärserveringen 12.00. Återresa 16.00

Fjälläventyr 09:35

Olarsgården 09:45

Stöten 10:15

Turistgården. 11:15

Köp din biljett hos Sälen Buss, Rösjöstugorna, EcoAdventure, Olarsgården, Fjälläventyr, Stöten Mountain Lodge & Turistgården i Särna


Du kan även köpa en dagtransport via Sälen Buss tur & retur till Fulufjället från Särna för endast 400 kr

**** Vid färre än 8 deltagare ställs turen in och en 100% återbetalning sker.

Cykeläventyr i området

Testa Giro di Stöten! Denna härliga tur på 85 km, tar dig till Sälens by och tillbaka på asfalterade vägar. Följ väg 66 mot Sälen. I Sälens by cyklar du norrut på östra sidan av Västerdalälven mot Fulunäs. I Fulunäs svänger du västerut mot Norge och i korsningen vid Stötens camping svänger du vänster mot Stöten. I t-korsningen drygt en mil efter Görälven svänger du vänster och kommer åter till den nedre rondellen i Stöten.

Rörbäcksnäs – ett cykelparadis

I Rörbäcksnäs, 15 minuters bilfärd från Stöten, finns hela 115 km cross country cykelleder att utforska. De nio lederna i olika svårighetsgrader är välmarkerade och lämpar sig bra för både familjen och den avancerade, äventyrslystna cyklisten. Cykelstigarna i Rörbäcksnäs är några av Sveriges bästa singletracks. 

Läs mer om lederna här!

 

 

Upplevelser från hästryggen

Fjällstallet i Rörbäcksnäs erbjuder ridning i fjällmiljö i form av heldagsturer, halvdagsturer, 1-, 2- och 3- timmarsturer. Boka en fantastisk fjällupplevelser från hästryggen och ridning i naturen på ett traditionellt sätt. Det finns olika turer och utgångspunkten är att ge kunskap och förståelse för hästens sätt att kommunicera. Därför viktigt att matcha rätt häst med rätt ryttare. Fjällstallet utgår från deltagarnas erfarenhet och ridvana när de sätter ihop en tur. Läs mer om Fjällstallet här:

Turridning – Fjällstallet (fjallstallet.se)

 

 

Prova fiskelyckan

I anslutning till Görälven ligger dammen ”Put & Take” som är fylld med regnbåge, röding och öring hela sommaren. Detta är ett perfekt utflyktsmål för hela familjen. Passa på att ta en fikapaus i vindskyddet och njut av en lugn dag vid dammen. Dammen kan dessutom enkelt nås med rullstol eller barnvagn. Här kan du se hur du hittar till Stötens Put & Take damm. 

Fiskeutrustning och fiskekort

För att fiska i dammen krävs det fiskekort. Detta kan köpas genom att Swisha enligt instruktioner på plats vid dammen eller i receptionen i Stöten. Ett fiskekort gäller för ett spö och upp till tre fiskar/dag. Kortet är personligt och gäller endast i Put & Take-dammen.

Glöm inte att fylla i fångstrapport efter avslutat fiske och returnera i brevlådan vid dammen eller i huvudreceptionen i Stöten – på så sätt kan vi fortsätta att sprida fiskelycka och se till att alla får napp!

Den något mer vana fiskaren kan testa lyckan i Görälven. Här kan du med fluga eller kastspö uppleva känslan av att fiska harr och öring. Ersbo flugfiskesträcka i Görälven är cirka 2 km lång och bjuder på både lugnt och strömmande vatten. Läs mer här:

Aktiviteter sommar

 • Fiske (Stöten Camping i Grundforsen)
 • Paddling (Stöten camping i Grundforsen)
 • Packraft (More Activities Rörbäcksnäs)
 • Turridning (Fjällstallet i Rörbäcksnäs)
 • Vandring i Fulufjällets nationalpark
 • Bad (Närsjön eller Flersjön i Norge)
 • Guidade turer och utflykter
 • Plocka bär och svamp

Välkommen till vår fantastiska fjällvärld - året runt

Utforska Sälenfjällen via webben eller ladda ner appen till din telefon. I appen finns både gps-funktion och offline-kartor så att du hela tiden ser din egen position i kartan vilket kan kännas tryggt och säkert.

Sälenfjällen på Naturkartan:

https://www.naturkartan.se/sv/salenfjallen

Naturkarta

Vad händer i Stöten

Nyheter

Håll dig uppdaterad på vad som händer i Stöten

5 januari

BOKA SPORTLOVET 2024!

BOKA SPORTLOVET 2024! Hög tid att boka inför sportlovet 2024! Vill ni spendera sportlovet i fjällen? På Mountain Lodge kan du välja att bo i både dubbelrum och i lägenhet på hotellet. Vi förmedlar även ett antal fristående stugor som du också finner nära backen och hotellet. Välkommen att boka din vistelse här!  

Läs mer ...

5 januari

Erbjudande halvpension och SPA

Sätt guldkant på vardagen med vårt Halvpensions-paket!   Med detta erbjudande får ni en inkluderande middag varje kväll i vår underbara restaurang, en gratis entré till vårt spa valfri dag under vistelsen samt 50% rabatt på en klassisk massage behandling 50 minuter. I vår relaxavdelning kan du unna dig en skön stund oavsett om det […]

Läs mer ...

21 december

BODYART träning och Animal Flow

BODYART träning och Animal Flow Beata drivs av att hjälpa människor och jobbar inom äldreomsorg och träning. Hon undervisar i olika träningsformer från gravidgymnastik till CrossFit och på Mountain Lodge Konferensen bjuder hon på BODYART träning och Animal Flow. Dessa pass rör hela kroppen med funktionella övningar, förbättrar styrka, flexibilitet, rörlighet och koordination, och passar […]

Läs mer ...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

 
Email

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer

sv_SESvenska

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

 
Email